Okategoriserade

Lugn Valborg. Och är det en vanesak?

Här blev det en lugn Valborg för familjen. Vi har varit hemma och grejat lite, legat och jäst i soffan och bara myst. Jag tog en snabb powerwalk kryddat med lite intervaller. Under lingonveckan är orken på botten verkligen. Jag får liksom tvinga mig själv att hålla igång träningen. Dessutom så lägger jag alltid på mig ca tre till fyra kilo under mensen. Inte nog med att man känner sig helt svullen man blir svullen också hahaha. Vilka problem vi kvinnor har egentligen.

Fångade lilla Tuvis på bild idag när hon låg och pratade med katterna. Trasan du passar i blått, du är jätte tjusig! Jag tycker det är så roligt att höra på när hon leker, just nu är det mycket rollspel. Hon har sina ”låtsas” kompisar som ofta är med i leken. Jag hade också en låtsaskompis när jag var liten, hon hette Sara och hade jättelångt mörkt hår. Har ett svagt minne av att hon var en väldigt busig kompis, alltid när man hamnade i knipa för något man gjort så var det hon som låg bakom det 🙂

cat1

cat2

cat3

Trasan och Lotus ♥

Vi hade tänkt att slå på med en finare middag ikväll men vi orkade inte. Det fick bli en en korvstroganoff och sallad. Jag måste passa på att fråga er som kör laktosfritt, jag har nu kört laktosfri arla grädde till matlagning och tycker att smaken blir helt annorlunda mot när man använder vanlig grädde. Det kanske är en vanesak? Men barnen tycker inte heller att den är supergod tyvärr. Finns det någon annan som ni kan rekommendera som smakar mera som vanlig grädde? Har sett att Valio har laktosfria produkter, är de bättre och godare? Förövrigt kan jag konstatera att min mage är MYCKET bättre och endon också verkar det som. Fantastiskt.

mat2

mat1

Nu ska jag krypa ner i sängen för imorgon ska hela familjen upp tidigt för att bege sig till Eskilstuna djurpark. Vi ska möta upp Therese och barnen i Örebro först och åka ihop med dom sista vägen. Som jag har saknat att krama på Therese! Ska bli härligt.

Sov gott!

Kram / Madeleine

31 svar till “Lugn Valborg. Och är det en vanesak?

 1. Vicki skriver:

  Köp inte valio, den är gjord i Finland! Värna de svenska bönderna!

 2. mamma till 5 skriver:

  Jag har en son som är vete, komjölksprotein, ägg och soya allergiker. Jag annvänder mig av OATLY produkter. Viss smakskillnad på matgrädden men smakar bra. Vaniljglassen och färdig vaniljsås i tetra smakar mer vanilj än vanlig och även deras havregurt (yoghurt) är helt ok. Det gillas här hemma i allafall. 🙂

 3. Maggda skriver:

  Jag brukar köpa ICAs egna laktosfria produkter, smakar bra. Har varit laktosintolerant i många år..

 4. Katt skriver:

  Det kan vara ämnet karragenan som finns tillsatt som ni känner smak av i grädden. All grädde som inte är 40 % har detta ämne tillsatt för konsistensen. Så är ni vana med riktig grädde kan det vara det som spökar. Det finns ingen laktosfri grädde utan karragenan vad jag sett (då jag är överkänslig mot det). Hoppas ni hittar en lösning 🙂

 5. eva skriver:

  Godmorgon goa Madde
  Jag har följt dig i många år gillar din blogg, jag brukar inte skriva så myckert
  till dig men brukar tassa in ofta och följa din blogg
  jag går till en kostrådgivare som har berättat för mig vad jag kan äta
  och inte ska äta som att jag har en massa vikt som ska bort
  Jag har gått ner nästan 13 kg sen början av året tycker det är ganska bra
  Men så klart äter jag lite av det goda åxo ibland men har ett tips som du kan prova om du vill jag brukar ta (Milda) mat extra 4% lätt & fyllig (2,5dl) i stället för grädde den passar mig ha det bäst och all kärlek till er kramis

 6. Camilla skriver:

  Använder bara ica:s eftersom den har bäst smak.

 7. Johanna skriver:

  Jag köper oftast Valio men även garants ! Ska man dricka laktosfri mjölk så är Valio helt klart godast !

 8. Malin skriver:

  I vår familj har vi använt laktosfria produkter i många år nu pga att 4/5 i familjen är laktosintoleranta eller laktoskänsliga. Vi har provat oss fram genom många gräddprodukter och använder valios matlagningsgrädde i maten och de få gånger vi har vispgrädde till något fika så använder vi arlas grädde till det. Valios matlagningsgrädde klarar av höga temperaturer utan att skära sig vilket andra gräddsorter kan göra. Arlas vispgrädde håller sig fast längre om man tex ska göra en tårta, vilket några andra märken inte gör. Men prova er fram vilka ni tycker fungerar för er. Det brukar bli bäst då .

 9. liselotte skriver:

  Använder oftast Valios laktosfria grädde, känner ingen skillnad på smaken mot vanlig grädde, använder dock alltid vispgrädde till allt, kanske är skillnad på matgrädde?

 10. Louise skriver:

  Hej Madde.
  Jag använder mig av Skånemejeriers laktosfria produkter. Jag tycker inte att där är någon stor smakskillnad på dom. Ni i Motala kanske inte har tillgång till Skånemejeriers produkter. Men man kan alltid be butiken ta hem. Vi ska ju värna om våra svenska mjölkbönder och de som kör mjölken till mejerierna.
  Mvh Louise

 11. Erika skriver:

  Jag brukar använda Valio, den som smakar mest lik vanlig mjölk.
  Tycker de andra jag provat, förutom Garant, är väldigt söta. Det beror på sättet de bryter ner lactaten i mjölken, vilket är ett mjölksocker. Prova er fram till vad som fungerar för er. Men skulle tyvärr inte rekommendera Arla pga den söta smaken..

 12. Frida skriver:

  Tipsar om Oatly matgrädde gjord på havre. Jättegod och det smakar som att man haft vanlig grädde i maten 🙂

  1. madeleineilmrud skriver:

   Många som tipsar om oatly, måste testa den! Tack 🙂

   1. Lotta skriver:

    Ännu bättre är den nya ”plant creamy cooking”!! Kört imat i många år då jag inte tål mjölkprodukter men plant creamy cooking är ännu godare! Dessutom är den väldigt prisvärd 🙂

 13. Malin skriver:

  Köper du riktig grädde, fet, så är det knappt någon laktos i. I matlagningsgrädde är det det dock, men vispgrädde syftar jag på. Ju fetare desto mindre laktos

 14. Jennifer skriver:

  Valio tycker deras produkter är godast, nu har jag kört laktosfritt i flera år. Men tycker valio mjölken är godast av alla jag prövat lika så dom andra produkterna och ett plus är att valio även har laktosfritt smör/margarin

 15. Carolina skriver:

  Arlas laktosfria kör vi alltid på, ingen som känt någon skillnad mot ” vanliga mjölkprodukter”.
  Valio fungerar också bra, förutom mjölken tycker jag. 🙂 du får prova dig fram

 16. Elin skriver:

  Vi körde helt mjölkprotein fritt ett tag för att vår dotter va lite känslig i magen. Då hade vi oatly imat, när vi gjorde korvstroganoff. Vi fastnade för den så även nu när vi inte behöver ha den så har vi den för den ger en god smak och blir sådär krämig som annan grädde kan bli.
  Hoppas att ni får en trevlig dag. Hälsa till Therese från mig. (Elin som jobbar på Mosjö förskola . Jobbade med wivi och Anna förut) kram

  1. madeleineilmrud skriver:

   Krämigt ska det vara 😉 Då ska jag testa oatly! Tack för tipset…

   Hälsade till Therese!

   Kram

 17. Wilma skriver:

  Min familj har nyligen bytt ut allt mot laktosfritt då mamma och bror plötsligt blivit jätte känsliga, vi kör borde arla och Ica ( oftast ICAs) och jag som äter både laktosfritt och ek laktosfritt känner ingen skillnad alls på smakerna 🙂 det enda som jag kan tycka är annorlunda är att créme freshen är lite lösare i kosistensen

 18. matilda skriver:

  Valio, ICA och Coop tycker jag är goda i både grädde, mjölk och cream fresh =) ska du baka rekommenderar jag valio:s smör och på smörgåsen bregotts laktosfria. Ska du ha yoghurt tycker jag valio och lindahls gör bäst kvarg =)

  1. madeleineilmrud skriver:

   Åh tack för tipset! Då ska jag köpa hem lite av valios smör 🙂

 19. Camilla skriver:

  Hej! Vi kör laktosfritt med ICAs eget märke, tycker det är bäst av de vi testat. Kramkram

 20. Elin skriver:

  Alltså jag blir alltid sjukt sugen på allt ni lagar vad det än är. Fina bilder & fint upplagt. Älskar din sons kyckling med grädde & piladelpiaost, riktig helgmat 🙂

  1. madeleineilmrud skriver:

   Hahaha vad härligt att jag kan inspirera 🙂

   Wille hälsar att han snart ska gästblogga med ett nytt smarrigt helgrecept 😉

 21. Cecilia skriver:

  Jag brukar köra med SKÅNEMERIERS laktosfria. Det är svenskt och till verkat i Skåne och är mycket god. Fins mycket laktosfria produkter från de.

  Tack för en mycket bra blogg.

  MVH Cecilia

  1. madeleineilmrud skriver:

   Hej Cecilia, tack då ska jag testa det också 🙂

   Vad glad jag blir att du gillar bloggen <3

 22. Ella skriver:

  Jag tyckte att det var väldigt mycket av en vanesak. Gillade verkligen inte alls smaken av laktosfritt i början, spelade ingen större roll vilket märke, det smakade ändå bara fel. Men det gav sig med tiden, efter ett tag hade jag inga problem med smaken. Så med lite tur kanske det löser sig för dig också. 🙂

 23. Alexandra skriver:

  Vi äter vegankost och gjorde korvstroganoff senast idag. Använder mig av Oatly Creme Fraiche samt Planti (fd Carlshamn) grädde. En riktig krämig historia! Svår att slå! Tror inte din familj skulle reagera på smaken! Här går den åt som smör!

 24. Millamalin skriver:

  Jag använder soyagrädde. Den är helt klart bäst i mat. Och istället för vaniljvisp el likn tar jag soyghurt vanilj. Den är supergod som den är fast som godis. Inte frukost.

 25. Agneta skriver:

  Testa oatley havregrädde . Den är god i smaken . Har testat många alternativ . Finns fler produkter från oatley . Rismjölk funkar till te /kaffe .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.