Logotyp Madeleine Ilmrud vit
Sök
Stäng denna sökruta.

Det här med huden…

Reklam för att jag själv vill.

Det kanske inte är världens roligaste ämne men ack så viktigt! Huden är ju kroppens största organ och fyller flera viktiga funktioner för vår hälsa och vårt välbefinnande. Den fungerar som en skyddande barriär mot yttre påverkan såsom bakterier, kemikalier och UV-strålning. Genom att hålla huden intakt och frisk skyddas kroppen från infektioner och skador. Huden är också ett viktigt sensoriskt organ som reglerar kroppstemperaturen, svettning och blodcirkulation i huden hjälper till att avleda överskottsvärme när det är varmt, och hålla värmen inne när det är kallt.

Något annat som vi kanske inte heller tänker på så mycket är att huden spelar en avgörande roll i produktionen av D-vitamin när den exponeras för solljus. D-vitamin är viktigt för benhälsan och immunsystemet. För att hålla huden frisk är det nödvändigt att sköta om den genom regelbunden rengöring, återfuktning och skydd mot överdriven solstrålning. När jag var yngre tänkte jag inte alls så mycket på att skydda mig mot överdriven solning, snarare kanske tvärtom för jag ville bli brun. Idag är vi mera pålästa än förr och det är bra. Det var nog inte förens jag fick barn med stora problem med huden som jag verkligen tog mig tid att läsa på ordentligt, trots att jag själv haft problem med samma. Och nu när jag blivit äldre har mina egna problem blivit värre.

Eksem är ett vanligt hudproblem som kan orsaka stor obehag. Eksem kan bli inflammerade, röda och klia, och kan utlösas av olika faktorer som allergener, stress, torr hud och irriterande ämnen. Att hantera eksem kräver en kombination av god hudvård och ibland medicinsk behandling.

För personer med eksem är det viktigt att hålla huden väl återfuktad. Användning av mjukgörande krämer och salvor hjälper till att bibehålla hudens fuktbarriär och minska klåda. Undvikande av kända triggers, som vissa tvättmedel, parfymerade produkter och specifika livsmedel, kan också bidra till att minska eksemutbrott.

Medicinsk behandling kan innefatta kortisonkrämer och andra antiinflammatoriska läkemedel som minskar inflammation och klåda. I svårare fall kan systemiska behandlingar vara nödvändiga. Här hemma har vi fått använda både och. Ibland blir mina händer så illa så jag har svårt att använda dem, det är så besvärligt och jobbigt. Nu väntar jag ju på en utredning av mina problem då läkaren pratat om PPP (pustulosis palmoplantaris) en lite ovanlig hudsjukdom som visar sig i händer och fötter, men jag har det bara i händerna.

Men sammanfattningsvis är huden inte bara ett yttre skal utan ett vitalt organ som skyddar, reglerar och kommunicerar. Genom att ta hand om vår hud och hantera hudproblem som eksem kan vi säkerställa att den fortsätter att utföra sina många viktiga funktioner effektivt och att vi bibehåller vårt allmänna välbefinnande. Det betyder så mycket att ha en hud som faktiskt mår bra, och jag märker stor skillnad.

För ett tag sedan gjorde jag en fin kampanj på Instagram med Bepanthen, kändes otroligt roligt att kunna prata direkt från hjärtat för jag har använt dessa produkter väldigt länge. Och kan jag hjälpa någon annan genom att tipsa om bra produkter så blir jag väldigt glad.

Titta gärna på filmen nedan 🤎

Ta hand om eran hud, den är viktig!

Kram / Madeleine
Prenumerera
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Dela inlägget

Relaterade inlägg

Grattis Adam!

Det är svårt att sätta ord på den stolthet och glädje vi känner. Vår Adam, som vi har sett växa

Läs inlägget

Samarbetsförfrågningar

Fyll i formuläret så återkommer vi snarast möjligt.

Kontaktinformation
Beskriv kampanjen