Igår innan jag gick och lade mig så slängde jag ihop en deg och ställde in i kylskåpet. Underbart att kunna bjuda familjen på hembakat bröd utan större ansträngning. Det här har blivit en favorit bland barnen och visst är nybakat bröd är alltid en god ide.
Det finns många olika slags kalljästa frallor som är väldigt enkla att göra men den här gången gjorde vi kalljästa havrefrallor och receptet kommer från härliga Camilla Hamid. Och det bästa av allt är ju att det sköter sig självt i kylskåpet under natten, och sen när man vaknar så är det bara att lägga det på plåten och baka i ugnen. Dessa havrefrallor är fluffiga på insidan med en skorpa på utsidan – mums!
Kalljästa havrefrallor
25 g jäst (ett halvt paket jäst)
5 dl kallt vatten
2 msk neutral olja av valfri sort
2 tsk honung
6 dl vetemjöl
2 tsk salt
4 dl havregryn
+ ytterligare havregryn att dekorera med (om man vill, vi körde utan dekoration)
Gör såhär:
- Smula ner jästen i en rymlig bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig i vattnet.
- Ha sedan i olja, honung och hälften av vetemjölet. Rör om lite innan du har i salt, havregryn och resten av vetemjölet. Blanda ihop bara precis tills det går ihop till en väldigt kladdig deg.
- Plasta in bunken och ställ in i kylskåpet för jäsning i minst 6h och max 12h. Om familjen öppnar kylskåpsdörren ofta och du inte har 4 grader kallt i kylen är det bättre att köra jäsningen närmre 12h än 6h.
- Sätt ugnen på 250 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Ställ in en djup plåt längst ner i ugnen.
- Ta ut degen ur kylen och lägg på mjölat bord. Lägg ut degen på bordet och dela i 10 delar. Knåda inte degen och håll inte på med den för mycket. Frallorna ska ha ett lite slarvigt och rustikt utseende. Strö på havregryn. Se till att frallorna inte längre är kalla när de åker in i ugnen.
- Ställ in plåten med de kalljästa frallorna i mitten av ugnen. Ta ett glas med vatten och släng in vattnet på den djupa ugnsplåten längst ner i ugnen, detta kommer att ge frallorna en härligt krispig yta. Stäng ugnsluckan direkt efter att du slängt in vattnet.
- Grädda frallorna i ca 15 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
Hoppas ni testar att göra de här frallorna, det är så enkelt och fantastiskt gott. Precis som Camilla uttryckte ”att kalljäsa är det ultimata sättet för latmaskar som mig att baka bröd på men ändå få till en lyxig frukost” Kan det blir bättre! 😀
I veckan ska jag baka kalljästa frukostbullar från WW ViktVäktarna, eftersom jag lagt om min kost nu så har jag börjat göra om mina recept lite grann, inte så olikt de frallorna här ovan men ändå lite nyttigare. Likaså ska jag testa att göra mellanmålsbullar med cottage cheese. Så gott! Vill ni att jag delar delar dessa recept också?
Kram / Madeleine