Logotyp Madeleine Ilmrud vit
Sök
Stäng denna sökruta.

När mina ”kollegor” är falska och skjuter sig själv i foten!

Som bloggare så blir man många gånger ifrågasatt för olika saker. En fråga som ofta kommer upp är om man blir sponsrad? jag har varit i kontakt med konsumentverket ang just det här. Informativt skulle jag vilja lyfta det här lite grann. Jag har varit med ett tag i den här branschen nu och vet precis hur det funkar. Alla inlägg som man gör och allt som man uppdaterar om behöver nödvändigtvis inte heller vara sponsrade grejer. Men reglerna kring detta är inte alltid solklara för alla. Jag hade ingen att fråga när jag började blogga, när ett företag hörde av sig så blev man givetvis jätteglad och man tackade ja till i princip allt. Nej man får inte ta emot något och skriva ”den här har jag hämtat idag och jag är så nöjd bla bla” utan att det tydligt framgår att det är ett samarbete. Ni kan läsa mera om det HÄR! 

Det är ett invecklat ”spel” innan man lär sig spela det. Har man en välbesökt blogg eller ett stort instagramkonto så kan man genom det få mycket sponsrade grejer och samarbeten. Jag ser inget fel med det, det är i princip som vilket jobb som helst. Men jag tycker att man ska göra det på ett schysst sätt.

Ni har säkert sätt på instagram eller på olika bloggar ”Hej följ mig jag är xx år och väntar mitt första barn bla bla eller följ mig och mitt intressanta liv bla bla ? Ett smart sätt att ragga nya följare till sina sociala medier. Det kan jag tycka är okej, om man tröttnar så väljer man ju bara att radera kommentaren eller att inte välja att följa. Det är vanligt att stora konton gör olika SFS dvs shootout for shootout, på så sätt kan man få nya följare och man hjälper varandra. Det kan jag också tycka är okej. Sen är det så att är man bloggare så jobbar med på provision kan man säga, man jobbar ju för sig själv. Syns man inte så finns man inte. Enkelt.

Men när mina ”kollegor” börja köpa sina följare på instagram och manipulera sina bloggbesök så blir jag faktiskt riktigt förbannad! Inte bara lurar dessa människor företag när de kör med falsk marknadsföring, de tar ifrån oss andra jobb! Vi som har jobbat i flera år för detta, vi som gör det på ett schysst sätt! Mirka har tidigare gjort ett inlägg om detta och nu känner jag att det var min tur att lyfta det här ämnet.

Jag har själv en ganska välbesökt blogg och jobbar emot många företag. Men det många kanske inte vet är att jag jobbar med marknadsföring åt andra hållet också åt företagen istället. Jag har sett tjejer som har 140K (följare) på instagram som kör samarbeten där de ska exponera något. Där man då kan anta att exponeringen ska ge en bra försäljning, det kan ju vem som helst räkna ut att det borde eller hur!? Men i själva verket så har de många gånger inte gett någonting! Så… med det skrivet så kan man ju då enkelt räkna ut att dessa 140K inte är verkliga följare, utan köpta spökföljare. Företagen betalar bra pengar för att synas men får absolut inte ett skit för det.

Jag tycker det är så sjukt dåligt och respektlöst!

Därför skulle jag vilja upplysa om att det finns olika sätt att ta reda på om följarna är verkliga. Nr 1 har personen ökat med följare på bara några timmar eller några få dagar och alla nya följare är utländska så är sannolikhet störst att det är spökföljare! Nr 2 Har personen många följare men inga likes så är sannolikheten också stor att personen har köpt följare. Nr 3 Numera kan man köpa även likes så har personen många likes och många följare men absolut inga kommentrer så tyder det också på att det är fejk! 

Jag har hört att man nu också ska kunna köpa kommenterer. Helt otroligt! Men för att komma på rätsida med detta, man skjuter sig bara själv i foten om man kör med falsk marknadsföring och det lönar sig inte i längden!

Företag har idag börjat använda sig av iconosquare.com där kan man få ut korrekt analys på olika konton. Så det blir bara pinsamt när företagen drar tillbaka sina affärer när analysen visar att 95% är fejk! Genväg kan bli senväg…

Jag älskar att jobba med det här, det är intressant utvecklande och roligt! Jag har faktiskt fått frågan om jag skulle kunna tänka mig att föreläsa om marknadsföring och copywriting. Jag har inte bestämt mig ännu, men jag kanske skulle? Eller varför inte, jag borde kanske bli bloggkonsult?

Oavsett – ärlighet lönar sig i längden!

wpid-img_20150131_100234.jpg

Kram / Madeleine

Prenumerera
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kalas!

Nu har vi haft kalas för våra fjortonåringar. Vi bjöd familjen på hemmagjorda hamburgare, sallad, lökringar, chilicheese bollar, mozzarella sticks,

Läs inlägget

Samarbetsförfrågningar

Fyll i formuläret så återkommer vi snarast möjligt.

Kontaktinformation
Beskriv kampanjen