Bygga in luftvärmepump!

Idag förbereder vi inför morgondagens kalas. Micke har bakat tårta och jag har slagit in paket. Det svåraste är vad man ska köpa i present till barnen när de blir äldre tycker jag. Oftast försöker vi ändå köpa något som barnen har nytta av. Eller så önskar de sig presentkort, men det är ju inte så roligt att ge bort tycker jag.

Efter middagen så bad Micke mig att komma ut i trädgården för där hade han något som han ville visa mig. Man skulle kunna tro att det är jag som fyller år för helt plötsligt överraskade Micke mig med att han skulle bygga in våran luftvärmepump. Ingen blev gladare är jag!

Om ni visste hur länge jag har pratat om det här, jag har nog till och med tjatat om det 😅 Äntligen blev det av, är så väldigt glad över det. Luftvärmepumpen gör sitt jobb och den är superbra, men den är ju inte lika snygg som den är bra om man säger så.

Jag ska visa slutresultatet när vi har målat in allt.

Deus vill gärna hjälpa pappa när han skruvar, allt som har med skruvar att göra är ju otroligt roligt. Han brukar leka att han skruvar på sina leksaksbilars däck, han kan sitta i flera timmar med sina bilar.

Men plocka blommor till mamma är ju också roligt 🌼

Våran Rhododendron buske blommar vackert, allra finast är den såklart när den blommar men jag måste slå ett extra slag för Rhododendron av flera olika anledningar. Den är tålig och vacker hela året om! En vintergrön prydnadsbuske som dekorativt lyser upp under de mörkaste månaderna. Om jag skulle få drömma lite så står en Rhododendron ’Cunningham’s White’ på önskelistan, den är så fin!

Personligen så påminner Rhododendron mig om min barndom. Jag tänker på min farmor och alla fina somrar i ishult nere i Småland.

Fångade ungdomarna på bild, de hänger gärna här hemma och ingen är gladare än jag. Bästa betyget man kan få tror jag 🤎 Ibland känns det som vi har en ungdomsgård här hemma 😂 Om det inte är flickvänner eller pojkvänner så är det kompisar. Känns fint att ha så god kontakt med ungdomarnas närmsta.

I sommar ska Engla-Freja och hennes pojkvän sommarjobba för första gången. De har sökt jobb via kommunen och de båda fick varsin plats. Engla-Freja inom vården eftersom hon utbildar sig till undersköterska och Alan som vaktmästare. Adam ville också hemskt gärna sommarjobba men det är svårt att hitta sommarjobb innan man fyllt 16, och han fyller inte förens i september. Men jag ska nog hitta på ett och annat jobb här hemma åt honom om han vill 😀

Charlie och Colin har också pratat om sommarjobb, de vill åka på fotbollscup i augusti och den kostar väldigt mycket pengar. 2500 kronor per barn, dessutom så behöver de utöver det också fickpengar. Läste en artikel häromdagen om att just fotboll är på väg att bli en klassport. Enligt Magnus Kilger universitetslektor på Barn och ungdomsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet så tyder allt på det.

Jag tycker det är en skrämmande utveckling. Jag har ju skrivit så mycket om det här tidigare, och min personliga åsikt är att man absolut INTE ska toppa lag i så unga åldrar. Det kan få förödande konsekvenser för våra barn. Hur vuxna människor ens kan tänka så är för mig helt galet! Vilka slags förebilder är vi då? Vad ger vi för signaler? Jag vet att man pratar om att nivåanpassa, men jo det kan diskuteras i all oändlighet för är inte det bara ett annat ord för att toppa ett lag? Och blir fotboll dessutom helt plötsligt en klassport så har vi ännu ett problem som gör att vi utesluter barn från idrotten. Sen kan man se andra vinklar av problemet, för om det blir klassport hur stora är chanserna att vi kan utveckla landslagsspelare. Det är inte de rika som per automatik har de bästa spelarna, jag skulle vilja påstå att det kanske är tvärtom. Eller inte har med pengar att göra överhuvudtaget. Man har det inom sig, och det spelar det ingen roll om man har pengar eller inte!

Det var inte meningen att komma in på den här, men det är en diskussion som är värd att pratas mera om. Men det kan vi göra vid ett annat tillfälle.

Just nu ska jag vara lycklig över att luftvärmepumpen fått sig ett litet hus, det blir så fint. Och rent estetiskt så kan jag inte förstå att vi väntat så länge på att göra detta.

Kram / Madeleine

Snabb supergod tårta!

Måste tipsa er om en väldigt god tårta som vi gjorde i påskas. Jag skulle delat receptet då men så kom något emellan. Ni vet hur det kan vara. Den här tårtan passar i alla lägen men jag skulle vilja säga att den är som allra godast en varm sommardag. Lätt som en plätt att göra, och snabbt går det också! Den här måste ni bara göra ♥️

Tårtan är gjord på smördeg och fyllningen kan varieras i all oändlighet, man kan fylla tårtan med ens favoritbär. Och kan man inte bestämma sig ja då kan man fylla på med alla möjliga olika bär och frukter. Tårtan blir både spröd och krämig och alla smaker gifter sig med varandra. Krämen på tårtan är fantastiskt god, den är både söt och lite syrlig.

1 rulle smördeg ( Räcker till ca 8 bitar)

1 ägg

200 g färskost Philadelphia

1 dl vispgrädde

1/2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1/2 citron saften

Jordgubbssylt eller hallonsylt

Valfria bär (Eller många olika)

Florsocker

Rulla ut smördegen på en bakplåt och vik sedan in kanterna och nagga botten med en gaffel. Vispa upp ägget och pensla smördegen med det. Grädda i ca 15-20 min på 200 grader eller tills botten får en fin färg. Ta ut och låt svalna helt och hållet.

Vispa ihop färskost, grädde, florsocker, citron och vaniljsocker. Det ska bli en fluffig och mjuk kräm. När den är klar bred på den på smördegsbotten.

Ringla på lite sylt över krämen, jag valde jordgubbssylt eftersom jag fyllde tårtan med jordgubbar. Men det går lika bra med hallonsylt, det beror precis på vilka bär och frukter du vill fylla tårtan med.

Nu är det dags att fylla tårtan med bär och frukter efter smak. Och som pricken över i:et pudra över lite florsocker och voilà så är tårtan klar! En riktig sommardröm som alla kan njuta av 🍓♥️

Kan verkligen rekommendera er att testa den här tårtan. Det går fort och kräver inte alls så mycket jobb, och den är himmelskt god!

Gillar ni recept och vill att jag ska dela mera av sådant så får ni gärna kommentera här nedan. Och glöm inte att tipsa era nära och kära genom att dela inlägget ♥️

Kram / Madeleine